Unlock! eller Exit?

Ih, hvilket skal du vælge?

Begge er spil, du kan spille hjemme, som er inspireret af de populære Escape Rooms. De er det man kalder ‘co-operative puzzle board games’, som er designet til at udfordre jeres intellekt, samarbejde og observationsevner under tidspres. I skal løse gåder og mysterier, der fortæller jer en historie, samtidig med at uret presser jer hurtigt videre til den næste udfordring!

Det fede ved et Escape Room er, uanset om du spiller Unlock! hjemme eller er taget ud til en af de mange fysiske Escape Rooms, får de dig til at føle som et kæmpe geni, når løsningen endelig klikker. Man får virkelig brugt sit hoved og styrket ens samarbejdsevner.

Men det kan være svært at vide om Unlock! eller EXIT er bedst til din spilaften eller hyggelige regnvejrsdag. Læs videre i guiden og lær hvad forskellen er på de to spil – og hvad der passer bedst til dig.

Se også med i vores kategori for Escape Room spil!

Hvad er et Escape Room?

EXIT 3: Faraos gravkammer EXIT Faraos Gravkammer
Unlock 1 escape adventureUnlock 4 Exotic Adventures

Du er låst inde i et lukket rum. Men du er ikke alene. Du er spærret inde med en eller flere af dine venner, familie, kollegaer eller bekendte. Rummet er fyldt med mærkelige genstande, skjulte kamre og andre dingenoter, der måske kan hjælpe på jeres flugt.

Men intet af det opfører sig, som det skal. Uret går måske baglæns eller tikker frem og tilbage mellem to klokkeslæt, tonen i telefonen bipper i morse og maleriet blinker. De peger jer alle i retning af en nøgle, en kode eller et spor, der peger jer i en ny retning, som sætter jer et skridt nærmere på at åbne døren og vinde.

Og alt imens I leder efter ledetråde, spor og løsninger, der skal hjælpe jer med at undslippe, tikker uret. I har kun én time.

Det er den klassiske Escape Room-oplevelse for de fleste. Og nu kan I prøve det af derhjemme.

Hvilket Escape Room-spil skal du vælge?

De to absolut mest populære, og også bedste, Escape Room-oplevelser I kan få hjemme, er Unlock! og EXIT. De er begge exceptionelt gode til at simulere oplevelsen af at være i et Escape Room. På trods af det, er de også meget forskellige fra hinanden. Hvis man ikke har prøvet dem før, kan det være svært at vælge hvilket spil, der passer bedst til ens situation eller humør.

Læs med her og se om du har en favorit.

Unlock! er især et godt spil til, hvis du vil prøve at udfordre din fornuft flere gange – og selvom du er undsluppet før, betyder det ikke, at løsningerne er de samme.

Unlock! består af tre scenarier med hver 60 spillekort og en app, som du kan hente enten via Google Play eller App Store. Appen er gratis og bruges til at løse gåder, give dig ledetråde og holde styr på tiden.

Du har nemlig kun én time til at løse mysteriet!

I Unlock! bevæger I jer igennem forskellige rum, som har sine gåder, mens I kommer dybere og dybere ind i scenariets mysterie. Gåderne finder du ved at tjekke tallene på de smukt designede værelseskort.

Kombinationen af appen og variationen i kortene giver dig timevis af underholdning, og du kan let spille spillet igen med en ny vennegruppe uden at kede dig.

Hver pakke har sit overordnede tema, såsom Escape Adventures, Mystery Adventures, Secret Adventures eller Exotic Adventures. Det har hver deres tone og æstetik.

EXIT-serien er, når du er i humøret til en mindeværdig engangsoplevelse med venner og nære, hvor I skal løse flere logiske og kreative gåder.

Spillet består typisk af en bog, en fysisk gåde såsom en chifferskive og tre typer kort: gådekort, svarkort og hjælpekort. Bogen giver dig gåderne, og chifferskiven giver dig løsningerne. Men kun hvis du har løst gåden og indstillet den korrekt.

Du skal ofte løse flere gåder samtidig. Derfor er det et virkelig godt spil til dig, der vil arbejde med andre. Ikke alle gåderne kan løses med det samme, så derfor kan det ske, at du skal lægge en gåde til side, og arbejde på en anden.

Mange af gåderne er ufattelig gennemtænkt, og der er flere af dem, som I vil huske, når spillet er overstået.

Spillet er (i kontrast til Unlock!) en engangsoplevelse. Det er, fordi flere af gåderne kræver, at du til tider skal bruge sakse og blyanter til at klippe og overtegne forskellige dele af spillet. Heldigvis er spillet meget billigt i forhold til, hvor vanvittig indholdsrigt det er. Derfor vil du altid føle, at du får en komplet oplevelse, som hvis du var i et virkeligt Escape Room.

Der er også flere scenarier med forskellige tema, som hver har sin smag og udfordringer, så hvis du har prøvet én af dem, betyder det ikke, at du automatisk kan lure løsningen i det næste spil. Du kan blandt andet prøve at undslippe Faraos Gravkammer, flygte fra Den Forladte Hytte eller snige dig ud af Det Hemmelige Laboratorium.

Har du en favorit? ?

Vælger du Unlock! eller Exit?