Monopoly eller Madator?

Brætspillene Monopoly og Matador er to klassiske spil, som mange enten har et had- eller kærlighedsforhold til. Og med god grund! Vi har samlet alle spillene lige her.

monopoly mega

Går du også og undrer dig over forskellen på Matador og Monopoly? For hvad er forskellen – og er der egentlig en forskel udover at navnet ikke er det samme?

Det kan godt være en anelse forvirrende, når brætspil, som man er vokset op med, er det samme. Og så alligevel slet ikke. Derfor har vi samlet forskellene, lighederne og lidt om historien bag det populære brætspil i dette blogindlæg.

 

Vil du bare læse om forskellene på Monopoly eller Matador, så tryk her og du sendes derned.
Matador Junior

Monopoly

Hvis vi starter med Monopoly, stammer det faktisk fra spillet med titlen The Landlord’s Game. Det blev skabt i år år 1903 med ønsket om at børn i sin leg ville blive lært de sande love i økonomi.

Den tanke kom fra amerikanske Elizabeth Magie. The Landlord’s Game eller på dansk Udlejernes spil blev skabt for at lave en praktisk demonstration af systemet, når det kommer til at besætte sig byggegrunde. Spillet kunne lige så godt kaldes “Livets spil”, mener Magie selv, fordi det indeholder alle elementer i succes og fiasko i den virkelig verden.

Elementer i The Landlord’s Game

Derfor findes der lån, pengesedler og husleje, men også skatter, rente og leje indsamles.

Jernbanen og dermed den offentlige transport er også repræsenteret, så her skal du også betale en billetpris, medmindre du er heldig og har et pas, som i spillet gør, at du må kaste endnu en gang. Er du uheldig, ja, så ryger du en tur ind og brumme. Vand og belysning er også med i spillet, som også kan give dig privilegier og beskatte de andre.

På den måde kan børn også hurtigt regne ud, at det bedst kan betale sig, at få alle grunde i de bedste lokationer – og at holde et fast greb i dem.

Spillet er derfor også god til at få folk op i det røde felt. For det er meningen med spillet, for selv børn indser at ikke alle spiller fair, for det er den uretfærdighed i systemet med at erhverve sig grunde og bygge monopoler i den virkelige verden.

Men hvad så med Monopoly?

Charles Darrow udtænkte der, vi i dag kender som Monopoly i 1933 baseret på Elizabeths tidligere spil og blev hurtigt en stor succes.

Monopoly har derfor, ligesom The Landlord’s Game, formålet at opnå så meget formue eller penge som muligt, hvor den spiller, der har størst beløbsmæssige formue i slutningen af spillet, kåres som vinder.

Matador

Tager vi nu et kig på Matador, er historien lidt en anden. Godt nok er Matador den danske version af Monopoly, men produktionen har foregået to forskellige steder.

 

I Danmark stod C. Drechsler Papirstrykkeri i år 1936 nemlig for redesignet og produktionen af det danske Matador under sit eget licens. Det er det brætspil, mange danskere senere er vokset op med. Da Drechsler lukkede ned i 1970’erne, opkøbte Brio AB rettighederne, hvor BRIO og Alga nu producerer spillet.

De danske brikker

Derfor havde de danske Matador spil ikke samme spillebrikker som i den engelske udgave Monopoly. Matador har nemlig altid brugt biler. Og selvfølgelig ikke hvilken som helst bil. Nej, nemlig en Volvo. Bilerne har været lavet i bly, træ og findes nu i plastik.

Men hvad er forskellene på egentlig, når du vil vælge mellem Monopoly eller Matador?

Forskellene i et Monopoly eller Matador er derfor, at

  • Monopolys felter er samlet i en firkant, hvor Matador felters er i en cirkel.
  • Monopoly har to kategorier af hændelseskort, hvor Matador kun har en, men indeholder begge typer af hændelser.
  • I Monopoly er spillebrikkerne forskellige objekter, som en trompet eller kanon, hvor Matador har biler i forskellige farver.
  • Priserne er uændret i Monopoly, men er steget i Matador.
  • Grundene i Matador er tilpasset grunde i Danmark.

Monopoly eller Matador?

Brætspillene Monopoly og Matador er to klassiske spil, som
mange enten har et had- eller kærlighedsforhold til. Og med god grund!

Vil du bare læse om forskellene på Monopoly eller Matador, så tryk her og du sendes derned.
monopoly mega

Går du også og undrer dig over forskellen på Matador og Monopoly? For hvad er forskellen – og er der egentlig en forskel udover at navnet ikke er det samme?

Det kan godt være en anelse forvirrende, når brætspil, som man er vokset op med, er det samme. Og så alligevel slet ikke. Derfor har vi samlet forskellene, lighederne og lidt om historien bag det populære brætspil i dette blogindlæg.

Matador Junior

Monopoly

Landlords Game Board - 1903 - Arden, DE

Hvis vi starter med Monopoly, stammer det faktisk fra spillet med titlen The Landlord’s Game. Det blev skabt i år 1903 med ønsket om at børn i sin leg ville blive lært de sande – og altså barske – love i økonomi.

Den tanke kom fra amerikanske Elizabeth Magie. The Landlord’s Game eller på dansk Udlejernes spil blev skabt for at lave en praktisk demonstration af systemet, når det kommer til at besætte sig byggegrunde. Spillet kunne lige så godt kaldes “Livets spil”, mener Magie selv, fordi det indeholder alle elementer i succes og fiasko i den virkelig verden.

Elementer i The Landlord’s Game

Derfor findes der lån, pengesedler og husleje, men også skatter, rente og leje, som indsamles.

Jernbanen og dermed den offentlige transport er også repræsenteret, så her skal du også betale en billetpris, medmindre du er heldig og har et pas, som i spillet gør, at du må kaste endnu en gang. Er du uheldig, ja, så ryger du en tur i brummen. Vand og belysning er også med i spillet, som også kan give dig privilegier og beskatte de andre.

På den måde kan børn også hurtigt regne ud, at det bedst kan betale sig, at få alle grunde i de bedste lokationer – og at holde et fast greb i dem. Spillet er derfor også god til at få folk op i det røde felt. For det er meningen med spillet, for selv børn indser at ikke alle spiller fair, for det er den uretfærdighed i systemet med at erhverve sig grunde og bygge monopoler i den virkelige verden.

Men hvad så med Monopoly?

Charles Darrow udtænkte der, vi i dag kender som Monopoly i 1933 baseret på Elizabeths tidligere spil og blev hurtigt en stor succes.

Monopoly har derfor, ligesom The Landlord’s Game, formålet at opnå så meget formue eller penge som muligt, hvor den spiller, der har størst beløbsmæssige formue i slutningen af spillet, kåres som vinder.

Matador


Tager vi nu et kig på Matador, er historien lidt en anden. Godt nok er Matador den danske version af Monopoly, men produktionen har foregået to forskellige steder.

I Danmark stod C. Drechsler Papirstrykkeri i år 1936 nemlig for redesignet og produktionen af det danske Matador under sit eget licens. Det er det brætspil, mange danskere senere er vokset op med. Da Drechsler lukkede ned i 1970’erne, opkøbte Brio AB rettighederne, hvor BRIO og Alga nu producerer spillet.

De danske brikker

Derfor havde de danske Matador spil ikke samme spillebrikker som i den engelske udgave Monopoly. Matador har nemlig altid brugt biler. Og selvfølgelig ikke hvilken som helst bil. Nej, nemlig en Volvo. Bilerne har været lavet i bly, træ og findes nu i plastik.

Men hvad er forskellene på egentlig, når du vil vælge mellem Monopoly eller Matador?

Forskellene i et Monopoly eller Matador er derfor, at…..

  • Monopolys felter er samlet i en firkant, hvor Matador felters er i en cirkel.
  • Monopoly har to kategorier af hændelseskort, hvor Matador kun har en, men indeholder begge typer af hændelser.
  • I Monopoly er spillebrikkerne forskellige objekter, som en trompet eller kanon, hvor Matador har biler i forskellige farver.
  • Priserne er uændret i Monopoly, men er steget i Matador.
  • Grundene i Matador er tilpasset grunde i Danmark.

Find Humorkassen sortiment af begge spil her.

Her ser du enkelte af spillene